AI Chatbot Hakkında Bilmeniz Gerekenler
OpenAI’nın ChatGPT’sinin piyasaya sürülmesi, yapay zeka alanında yeni bir küresel yarışı tetikledi. 2023 Mart ayında, şirketin ChatGPT’nin yeteneklerini güncellemek için kullandığı GPT-4 AI modeli birçok insan tarafından ilgi çekti.
OpenAI’nin stratejik ortağı Microsoft şirketi, yapay zeka teknolojisini zaten MS 365 Suite ve arama motoru Bing dahil olmak üzere ürünlerinin tümünde kullanmaya başladı. Rakip Google, benzer bir arama aracını duyurdu ve 21 Mart’ta Bard adı verilen programın kamu erişimini açacağını açıkladı, ancak amiral gemisi arama motoruna entegre etmekten kaçındı.
Ani popülerliğine rağmen, teknoloji şu anda ciddi kısıtlamalara ve sahte bilgi yayma ve fikri mülkiyet ihlalleri gibi potansiyel risklere sahip. Mart ayının sonlarında, birkaç yapay zeka uzmanı, böyle araçların frensiz gelişimine bir duraklama çağrısında bulundu ve endüstrinin AI tasarımı için güvenlik standartları belirlemesi için altı ay veya daha fazla zaman tanınmasını önerdi.
İşte ChatGPT’ye dair bilmeniz gerekenler.
ChatGPT Nedir?
ChatGPT, yapay zeka araştırma şirketi OpenAI tarafından geliştirilen bir yapay zeka sohbet botudur. Kasım 2022’de piyasaya sürülen bu chatbot, tarihten felsefeye kadar birçok konuda konuşabiliyor, Taylor Swift veya Billy Joel tarzında şarkı sözleri üretebiliyor ve bilgisayar programlama kodlarına düzenleme önerileri sunabiliyor.
ChatGPT, internetten toplanan makaleler, resimler, web siteleri ve sosyal medya gönderilerinin yanı sıra OpenAI tarafından işe alınan insan yüklenicilerle gerçek zamanlı sohbetler gibi birçok kaynaktan oluşan geniş bir derlemeye dayanarak eğitiliyor. Yazının dilbilgisini ve yapısını taklit etmeyi öğreniyor ve sık kullanılan ifadeleri yansıtıyor. Ayrıca resimlerdeki şekil ve desenleri tanımak için de eğitiliyor. Ayrıca son çıkan ücretli versiyon olan GPT-4 ile, kullanıcıların bir resimdeki içerikle ilgili sorular sormasına izin vermek için kelime ve ifadeleri bu şekillerle ve desenlerle eşleştirebiliyor, örneğin bir kedinin ne yaptığını veya gömleğin rengini sorabiliyorsunuz.
Tabiki bu yeni teknolojinin eksisi yok değil. Chatbot her zaman doğru bilgi veremeyebiliyor. Eğitildiği verisetleri çok geniş olduğundan ve bu kaynakları eğitim sırasında süzmek mümkün olmadığı için, ChatGPT kaynakları doğrulanmamış bilgiler ile de eğitilmiş oluyor. Chatbot, doğruluğunu artırmak için insan geri bildirimlerine güveniyor. Ayrıca, bir tablo veya fotoğraftaki nesneleri zaman zaman yanlış yargılayabiliyor.